Haku

Kirjaston palvelukuvaus

Tervetuloa Xamkin kirjaston asiakkaaksi!

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun kirjasto tarjoaa kirjastopalveluja Xamkin opiskelijoille ja henkilöstölle Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Kirjastot ovat avoimia Xamkin ulkopuolisille asiakkaille.

Kirjaston kantavana ajatuksena on omatoimisuus, avoimuus ja yhteisöllisyys. Tutustu tarkemmin asiakaspalveluperiaatteisiimme.

Jotta kirjaston käyttö olisi sujuvaa, pyydämme sinua noudattamaan palveluihin liittyviä yhteisiä sääntöjä ja ohjeita. Kirjaston käyttösääntöä täsmentää tämän sivun palvelukuvaus.

Kirjastokortti

Painetun aineiston lainaamiseen tarvitset henkilökohtaisen kirjastokortin, ja vastaat sillä lainatusta aineistosta. Kirjastokortilla saat käyttöösi omatoimiajan.

Ilmoitathan henkilö- ja yhteystietojesi muutokset viipymättä kirjastoon. Ilmoita myös viipymättä, jos kirjastokorttisi katoaa!

Käsittelemme kirjastossa asiakastietojasi aina tietosuojailmoitusten mukaisesti.

Tuudon mobiilikortti

Xamkin opiskelijat voivat ottaa käyttöönsä Tuudon mobiilikortin. Suosittelemme opiskelijoille kirjastokortin hankkimista ensisijaisesti Tuudon kautta. Tutustu Tuudoon.

Saat ladattua Tuudo-sovelluksen maksutta puhelimeesi sovelluskaupasta. Kirjaudu Tuudoon omilla Xamk-tunnuksillasi. Kirjastopalvelut löydät Tuudon sivuvalikosta. Mikäli kirjasto ei näy valikossa, kirjaudu ensin ulos Tuudosta (löytyy Asetukset-valikosta). Päivitä sitten Tuudo sovelluskaupassa uusimpaan versioon ja kirjaudu uudelleen sisään. Käyttäessäsi Tuudon mobiilikorttia et tarvitse perinteistä kirjastokorttia. Tuudon mobiilikortin saat käyttöösi missä vain, käymättä kirjastossa.

Aktivoidaksesi Tuudon mobiilikortin toimi näin

Tuudon valikossa valitse:
- Kirjasto ja Lisää kortti

1. Jos sinulla ei ole ennestään Xamkin kirjastokorttia, valitse: Minulla ei ole Xamkin kirjastokorttia ja täytä lomake. Saat Tuudon mobiilikortin heti käyttöösi käymättä kirjastossa.
- Jos haluat Tuudon mobiilikortin lisäksi käyttöösi myös perinteisen muovikortin, käy ensin kirjastossa.

2. Jos sinulla jo on Xamkin kirjastokortti, valitse: Minulla on jo Xamkin kirjastokortti ja syötä kirjastokorttisi numero ja sukunimesi ottaaksesi sen käyttöön Tuudossa.

Muista liittää kirjastokorttisi Kaakkuri-verkkokirjastoon, mikäli et ole sitä jo aiemmin liittänyt

Ohjevideo: Kirjastokortin saa Tuudo-sovelluksesta

Perinteinen kirjastokortti

Kirjastokortin saat kampuskirjastostasi. Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus, kun noudat kortin. Voimme halutessasi yhdistää Xamkin kirjastokortin sinulla jo olevaan muun kirjaston korttiin tai viivakoodillisen opiskelijakortiin.

Teemme sinulle perinteisen kirjastokortin, jos olet:
- Xamkin opiskelija ja et voi käyttää Tuudoa asiakkaaksi rekisteröitymiseen
- Xamkin henkilökuntaa
- Xamkin ulkopuolinen asiakas

Kirjautumalla Kaakkuriin saat käyttöösi kirjastokorttisi sähköisen kopion.

PIN-koodi

Kirjastokortin lisäksi tarvitset PIN-koodin. PIN-koodi on nelinumeroinen luku, jonka saat rekisteröityessäsi kirjaston asiakkaaksi. Tuudon kautta rekisteröityvät määrittävät PIN-koodinsa itse rekisteröitymisen yhteydessä.

PIN-koodia tarvitset:
- kirjastokortin liittämisessä Kaakkuriin (Xamkin opiskelijat ja henkilökunta)
- kirjautuessasi Kaakkuriin (muut asiakkaat)
- asioidessasi omatoimiaikana kirjastossa

PIN-koodin voit vaihtaa Kaakkurin omissa tiedoissa.

Unohtunut PIN-koodi

Mikäli olet unohtanut PIN-koodisi voit pyytää uuden PIN-koodin Kaakkurin kautta. Pyydä uusi PIN-koodi. Unohtuneen PIN-koodin palautuslinkki löytyy myös Kaakkurin etusivulta, Kaakkurin alapalkista sekä kirjautumisikkunasta.

Syötä avautuvaan näkymään:
- kirjastokorttisi numero
- sähköpostisi
Saat sähköpostiisi PIN-koodin palautuslinkin.

Huom! Käytä PIN-koodin palautukseen täysin samaa kirjastokortin numeroa ja täysin samaa sähköpostiosoitetta, jotka on tallennettu kirjastojärjestelmään. Järjestelmä ei hyväksy PIN-koodin palautuspyyntöä, jos kirjastokortin numero ja sähköpostiosoite eivät täsmää

Oma tili Kaakkurissa

Kirjautuneena Kaakkuriin voit tehdä tiedonhakuja, uusia lainoja, tallentaa aineistoja suosikiksi, tallentaa hakuja ja asettaa uutuusvahdin Xamkin kirjaston aineistoihin.

Kirjautuminen

Kaakkuriin kirjautuminen tapahtuu Xamkin käyttäjätunnuksilla (Xamkin opiskelijat ja henkilökunta) tai kirjastokortilla ja PIN-koodilla (muut asiakkaat).

Muista aina julkista konetta käyttäessäsi lopettaa istunto valitsemalla Kirjaudu ulos ja sulkemalla selainohjelma.

Xamkin opiskelijat ja henkilökunta

Kirjaudu Kaakkuriin sivun oikean yläkulman Kirjaudu-painikkeesta. Valitse Xamkin opiskelijat ja henkilökunta ja syötä sinne Xamkin verkkotunnukset.

Ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä kirjastokortti tulee liittää Kaakkuriin. Syötä pyydettyihin kenttiin kirjastokortin numero sekä PIN-koodi Omat tiedot -kohdassa.

Ohjevideo: Yhdistä kirjastokortti Kaakkuriin

Muut asiakkaat

Kirjaudu Kaakkuriin sivun oikean yläkulman Kirjaudu-painikkeesta. Valitse kirjautuminen Muut asiakkaat. Kirjautumistunnuksena toimivat Xamkin kirjastokortin numero ja PIN-koodi.

Omat tiedot

Omissa tiedoissa voit määrittää varausten ensisijaisen noutopaikan, määrittää sähköpostikuittien asetuksia, vaihtaa PIN-koodin, päivittää henkilö- ja osoitetietojasi, määrittää lainahistorian säilytysajan sekä asettaa uutuusvahdin.

Muista pitää henkilötietosi aina ajan tasalla. Kaakkurin kautta tehdyt osoitetietojen ja puhelinnumeron muutokset menevät kirjaston henkilökunnalle hyväksyttäviksi. Sähköposti päivittyy heti.

Uusi asiakas, käy ensimmäisenä:
- valitsemassa itsellesi ensisijainen varausten noutopaikka
- valitsemassa haluatko saada laina- ja palautuskuitit sähköpostilla
- tarkistamassa henkilö- ja osoitetietosi
- määrittämässä lainahistorian säilytysaika

Uutuusvahti

Voit asettaa uutuusvahdin (viikoittain tai päivittäin). Uutuusvahdin asettaminen on mahdollista vain kirjaston kokoelmiin. Uutuusvahtia ei voi asettaa esim. ulkomaisiin artikkeleihin.

Tallennetut haut

Tallennettuja ja viimeisimpiä hakujasi voi tarkastella Kaakkurissa Tallennetut haut -kohdassa.

Tiedonhaut tallentuvat istunnon ajaksi Viimeisimmät haut -kohtaan.

Tärkeimmät hakusi voit säilyttää valitsemalla Tallenna. Voit poistaa hakuja tai tyhjentää hakuhistorian valitsemalla Poista.

Suosikit

Suosikkeja ja suosikkilistoja voit luoda Kaakkurissa Suosikit-kohdassa. Uuden suosikkilistan voit lisätä Lisää uusi lista –kohdasta. Voit myös asettaa suosikkilistan näkyvyyden julkiseksi, jolloin suosikkilistalle muodostuu julkinen linkki.

Voit järjestää suosikit lisäysjärjestyksen, nimekkeen, tekijän, päiväyksen tai aineistotyypin mukaan.

Suosikkeihin (vain kirjat) voit lisätä kuvauksia Lisää kuvaus –kohdasta.

Kun suosikit on valittu, voit lähettää niitä sähköpostilla, viedä (tiedostona), lisätä suosikkilistoille tai poistaa.

Lainaus

Voit lainata aineistoja lainausautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Aineistojen laina-aika on 28 päivää.

Menetät lainausoikeutesi, jos sinulla on maksuja 5 euroa tai enemmän, et palauta lainojasi ajoissa tai olet vahingoittanut tai kadottanut aineistoa. Saat lainausoikeutesi takaisin, kun maksat maksut, palautat myöhässä olevan aineiston tai korvaat aineiston.

Uusinta

Voit uusia lainasi Kaakkurissa, kirjaston asiakaspalvelussa tai Tuudossa. Uusintojen enimmäismäärä on 10 kertaa Xamkin opiskelijoille ja muille asiakkaille. Xamkin henkilöstön lainat uusitaan enintään 18 kertaa.

Lainasi näet Kaakkurista Lainat-kohdasta. Voit uusia valitsemasi lainat tai kaikki lainat. Tuudossa uusiminen tapahtuu kirja kerrallaan, klikkaamalla kirjan riviä.

Uusiminen estyy, mikäli sinulla on maksuja 5 euroa tai enemmän. Et voi myöskään uusia aineistoja, joihin kohdistuu varauksia.

Jos lainojen uusiminen Kaakkurissa ei onnistu esim. tietoliikenne- tai järjestelmähäiriöiden vuoksi, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. Taustajärjestelmän huollon aikana klo 22–23 uusiminen ei ajoittain onnistu.

Ohjevideo: Lainojen uusiminen Kaakkurissa.

Palautus

Voit palauttaa lainasi palautusautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa mihin tahansa Xamkin kirjastoon riippumatta siitä, mistä Xamkin kirjastosta olet ne lainannut.

Kirjaston ollessa kiinni, palauta lainat kirjaston palautusluukkuun tai –laatikkoon. Lainojen tiedot poistuvat lainatiedoistasi kirjaston asiakaspalveluaikana. Tarkista kuuluuko oman kampuskirjastosi palveluihin palautusluukku tai -laatikko.

Otathan yhteyttä omaan kampuskirjastoosi, jos sinulla on ongelmia kirjojen palautuksessa poikkeusaikana.

Eräpäivämuistutukset

Saat sähköpostiisi muistutusviestejä:
- lähestyvistä eräpäivistä
- myöhässä olevista lainoista kolme viestiä
Myöhässä olevat palauttamattomat lainat laskutetaan myöhästymismaksuineen asiakkaalta, mikäli niitä ei ole palautettu viikon kuluessa kolmannen muistutusviestin lähtemisestä.

Olet vastuussa lainojen palauttamisesta ja myöhästymismaksuista siinäkin tapauksessa, että et ole saanut ilmoitusta sähköpostiisi lainojesi erääntymisestä.

Varaus

Voit tehdä varauksia Kaakkurissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Voit varata minkä tahansa Xamkin kampuskirjaston aineistoja. Valitse varauksen noutopaikaksi oma kampuskirjastosi tai jokin muu Xamkin kampuskirjastoista. Hyllyssä saatavana olevien varausten toimitusaika on 1-5 arkipäivää.

Varauspyyntösi ja noudettavissa olevat varaukset näkyvät Kaakkurissa Varaukset-kohdassa.

Varauksen peruminen

Voit perua tarpeettomat varauspyynnöt Kaakkurissa, kunnes ne on laitettu sinulle varaushyllyyn. Jos haluat perua varauksen sen jälkeen, kun se on jo noudettavissa täytyy sinun ottaa yhteyttä suoraa omaan kampuskirjastoosi.

Kirjaston henkilökunta käsittelee saatavilla olevaan aineistoon tulleet varauspyynnöt asiakaspalveluaikoina. Kirjastossa paikalla oleva asiakas on etuoikeutettu lainaamaan aineiston, vaikka siihen kohdistuisi varauspyyntö.

Varauksen nouto

Saat saapumisilmoituksen sähköpostiisi, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastosta. Olet vastuussa varausten noutamisesta ja lainaamisesta sekä noutamattoman varauksen maksuista siinäkin tapauksessa, että et ole saanut saapumisilmoitusta sähköpostiisi.

Varaukset ovat noudettavissa varaushyllystä asiakkaan henkilökohtaisen varaustunnisteen perusteella. Varaustunniste muodostuu kolmesta neljän numeron sarjasta. Varaushyllyyn varaukset järjestetään numerojärjestykseen asiakkaan varaustunnuksen neljän viimeisen numeron mukaan. Henkilökohtaisen varaustunnisteesi voit tarkistaa omista tiedoistasi.

Varaus tulee noutaa ja lainata lainausautomaatilla tai kirjaston asiakaspalvelussa saapumisilmoituksessa merkittyyn päivään mennessä eli viiden arkipäivän kuluessa. Noutamattomasta tai peruuttamattomasta varauksesta veloitetaan 1,00 € / varaus. Saapumisilmoituksen saatuasi, et voi perua varausta itse, joten ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Ohjevideo: Varaaminen Kaakkurissa.

Maksut

Kirjastomme maksut voit tarkistaa palveluhinnastosta.

Voit maksaa maksusi Kaakkurin kautta verkkomaksuna tai kortilla kirjaston asiakaspalvelussa. Kirjastossamme et voi maksaa maksuja käteisellä.

Maksamattomat maksusi näet Maksut-kohdasta. Verkkomaksun alaraja on 0,65 €.

Myöhästymismaksut tulee maksaa kertymistä seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä. Mikäli maksuja ei ole maksettu tähän mennessä, asetetaan asiakas lainauskieltoon.

Laskutus

Palauttamattomista lainoista ja myöhästymismaksuista lähetetään lasku postitse viimeisen muistutuksen jälkeen. Laskun lähettämisen jälkeen aineistoja ei oteta enää vastaan. Emme hyvitä laskujamme.

Laskutetut asiakkaat asetetaan lainauskieltoon. Lainakiellon voi purkaa esittämällä kirjastolle kuitin maksetusta laskusta.

Jos laskua ei makseta, siirtyy se perintätoimiston hoidettavaksi.

Kaukopalvelu

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille

Kaukopalveluna voit tilata kirjoja tai artikkeleita, jotka eivät kuulu Xamkin kirjastojen tai kampuspaikkakuntasi kirjastojen aineistoihin. Täytä jokaisesta tilattavasta kirjasta tai artikkelista erillinen Kaukolainapyyntö henkilöasiakkaat -lomake.

Tilaamme kaukolainoja sekä koti- että ulkomaisista kirjastoista. Laina-ajat vaihtelevat lähettäjäkirjaston mukaan ja lainaan saattaa sisältyä rajoituksia, esim. kaukolaina saattaa olla luettavissa vain kampuskirjaston tiloissa. Kaukopalvelun hinnan voit tarkistaa palveluhinnastosta.

Kaukolainojen tiedot eivät näy Kaakkurissa. Kaukolainat uusitaan puolestasi. Saat ilmoituksen sähköpostiisi, jos uusinta ei enää onnistu ja kaukolaina on palautettava.

Kaukolainapyyntö henkilöasiakkaat


Kaukopalvelu kirjastoille

Kirjastot voivat tilata lainoja Xamkin kirjastosta Kaukolainapyyntö kirjastot -lomakkeella tai lähettämällä sähköpostiviestin kyseiseen kampuskirjastoon. Kaukopalvelun hinnan voit tarkistaa palveluhinnastosta.

Savonlinnan kampuskirjastosta ei toistaiseksi toimiteta kaukolainoja kirjastoille.

Kaukolainapyyntö kirjastot

Koulutus

Kirjasto tarjoaa kirjaston käytön neuvontaa ja opastusta, lainaus- ja tietopalveluja sekä tiedonhankinnan opetusta läpi opintojen kaikissa koulutuksissa. Opintojen alussa opiskelijoita perehdytetään kirjaston palveluihin ja aineistoihin, ja tiedonhankintataitoja syvennetään opintojen eri vaiheissa.

Xamkin henkilökunnalle tarjotaan opetusta tukevaa koulutusta mm. e-aineistojen käytöstä. Opiskelijoilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen.

Tutustu Xamkin kirjaston oppaisiin! Niiden avulla voit opiskella tiedonhakua ja saat apua ja ohjeita aineistojen käyttöön. Sivulta löydät myös tiedonhakua opettavien tietoasiantuntijoiden yhteystiedot ja ajanvarauskalenterit.

Chat vaatii evästeitä

Hyväksy chat evästeet käyttääksesi chattia. Chat sisältää upotettuja ohjevideoita (Youtube).

Evästeasetukset